GuidesTips & Tricks

5 bålfad regler, som du skal overholde!

Hvis du allerede har eller overvejer at anskaffe et bålfad, så er der fem bålfad regler for bålplads i haven, som Beredskabsstyrelsen har lavet. Disse gælder for mindre bål, altså bål med en diameter på højest 120 cm. I og med, at de fleste bålfade er under 120cm i diameter, så har vi valgt at præsentere disse regler.Vi vil i denne artikel gennemgå disse, samt komme med gode råd til, hvordan du bedst muligt omgås dit bålfad. Læs med herunder!


Bålfad med ild

Bålfad regler for brug i haven

  1. Du skal huske at placere dit bålfad mindst 10 meter fra bygninger. Har du huse med stråtag i nærheden, så skal bålfadet placeres mindst 15 meter fra disse huse.

  2. Har du nåletræsbevoksning i haven eller i nærheden af der, hvor du vil placere dit bålfad? Så skal du sørge for at være mindst 15 meter fra denne bevoksning. Samme regler gælder ved marker og lignende arealer.

  3. 15 meter er den samme distance som bålfadet skal være væk fra letantændelige og brandfarlige stoffer.

  4. Hold øje med vinden! Hvis vindhastigheden ligger mellem 5,5 og 10,7 m/s, så skal afstandene nævnt ovenfor fordobles i den retning som vinden blæser.

  5. Hvis vindhastigheden overstiger 10,7 m/s, så er det ikke tilladt at lave bål i dit bålfad. Har du allerede tændt bålet, så skal det slukkes omgående.

Hvis bålet er mindre end 80 cm i diameter, så må bålfadet gerne placeres tættere på bygninger end de før nævnte 10-15 meter, hvis bygningen ikke har stråtag.Skumfidus over bålfad

Andre gode råd om sikkerhed omkring bålfade

Udover Beredskabsstyrelsens regler, så vil vi give dig nogle gode råd til, hvordan du er bedst forberedt, når du tænder op for brændet i dit bålfad.

Tjek op på din kommunes bålsted regler, da der sagtens kan være lavet lokale regler for brugen af bål og åben ild. Dette kan f.eks. være i tørre perioder, eller bare generelt angående beboelsesområder. Tjek derfor din kommunes hjemmeside for regler eller kontakt dem, i tilfælde af, at du er i tvivl.


Bålkurv med ild i

Vi har også flere sikkerhedsrelaterede råd, som vi nu vil gennemgå for dig, så du kan føle dig helt sikker, når du tænder op i dit bålfad.

Husk at have noget vand i nærheden!

Det kan hurtigt gå galt når man har med ild at gøre, specielt, hvis det samtidigt er knastørt græs eller lignende, som man stiller bålfadet på. Hav derfor altid en spand vand indenfor rimelig afstand, når du laver bål i haven. Om ikke andet, så kan vandet bruges til at slukke gløder på snobrødspinde eller andre pinde, som er brugt rundt om bålet.

Det kan også bruges til brændte fingre, og til at slukke de sidste gløder helt, så du er sikker på, at der ikke sker noget, når du forlader det.


Spand med vand

Bålfad regler angående brug af haveaffald

Haveaffald udvikler noget kraftig røg, samtidigt med, at det er ulovligt at brænde af i byzoner og sommerhusområder. Hvis træet du har anskaffet dig er malet eller trykimprægneret, så udleder det en masse røg og aske, som er giftigt for dig og dårligt for miljøet. Dette er altså ulovligt at brænde af.

Brug i stedet rent og tørt træ, sammen med briketter og avispapir. Læg de store stykker træ nederst, og læg derefter kvaset ovenpå, ligesom du vil gøre når du tænder op i en brændeovn.


Haveaffald som ikke må afbrændes.

Lav aftaler med dine børn

Når du har med børn at gøre, så er det utroligt vigtigt at tænke over sikkerheden omkring bålfadet. Lav derfor aftaler med dine børn om, hvordan man opfører sig, når man befinder sig omkring åben ild. Aftal at der ikke må løbes omkring bålpladsen.

Derudover vil det altid være en god idé at aftale, at man sidder stille omkring bålfadet. Derudover kan syntetisk tøj antændes ved meget lidt kontakt med ild, og flagrende tøj har også større mulighed for at antænde. Gem derfor outfits med disse materialer til de aftenener, hvor du ikke omgås ild.

Undgå også, at der ligger ting på jorden rundt om bålet, som man ikke kan se, og som udgør en risiko for, at folk falder ind i bålet.


Barn omkring bålfad

Vi håber nu, at vi har klædt dig ordentligt på til at gå i gang med at bruge dit bålfad. Hvis du overholder de ovenstående bålfad regler, og tager dine forbehold, så skal det nok gå godt. Kom i gang!One thought on “5 bålfad regler, som du skal overholde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *