Madlavning

Gryderet over bål


Er du også vild med at lave lækker bålmad i naturen, eller måske bare mad over bål i haven? Så er du kommet til det rette sted! Uanset, hvor du foretrækker at lave din mad udendørs, så er vi sikre på, at du vil elske at gøre det ved brug af et bålfad med gryde. Bålfadet kan nemlig placeres lige præcis der, hvor du synes det skal stå. Det betyder, at du kan stille det i haven og lave din mad der, men du kan også tage det med ud i naturen.
Det gør det altså muligt for dig, at lave mad udendørs uanset, hvor du befinder dig. Én af de lækre retter de kan kan lave er gryderet over bål, og det vil vi præsentere for dig i dette indlæg.

Vi har i dette indlæg nemlig givet dig flere bud på en gryderet på bål, som du kan lave. Gryderetter er nemt at lave over bål, og hvis den får lov at stå et godt stykke tid, bliver det næsten gourmetmad over bål.
Vi vil dog først gennemgå, hvad du skal bruge, inden du går i gang med at lave noget lækkert mad.

Læs med herunder, og lad dig inspirere!



Gryderet over bål

Hvilket udstyr skal du bruge til en gryderet over bål?

Der er flere måder, hvorpå du kan lave en lækker gryderet på bål. Én ting, som du dog helt sikkert skal bruge, er et bålfad med gryde. Du kan dog ikke bruge enhver gryde, da temperaturen over et bål bliver højere end på et komfur. Af den grund, skal gryden være lavet af støbejern, som er et materiale, der kan holde til den høje temperatur.

Denne gryde skal selvfølgelig hen over bålet for at lave gryderetten. Du kan vælge at sætte gryden direkte på brændet i bålfadet, men for at at gøre det mere stabilt vil vi foreslå to metoder. Du kan enten anskaffe dig en tripod med tilhørende kæde, som gør, at gryden kan hænge over bålet, i den ønskede højde. Den anden mulighed er at sætte gryden på en grillrist, som passer til dit bålfad.



Gryde på bål

Vores 5 yndlings gryderetter over bål

Fælles for alle gryderetter over bål er, at de kun bliver bedre jo længere tid de får lov at stå. Vi vil derfor foreslå, ligegyldigt hvilken gryderet du vælger at lave, at du starter i god tid, så den kan få lov at stå og simre. Gryderetter passer heldigvis selv rigtig godt, så du kan sagtens nå en masse ting, alt imens din gryderet over bål kun bliver bedre og bedre.

1. Vikingegryde – Som du kender den


gryderet til bål

Vi begynder med en ret du helt sikkert kender, nemlig vikingegryde. Det er en lækker gryderet over bål med bl.a. bacon, kylling, cocktailpølser og selvfølgelig paprika samt forskellige grøntsager.

Navnet på retten er også meget passende til, at den skal laves i dit bålfad med gryde til, ligesom vikingerne gjorde det. Det er en lækker ret, som kan nydes året rundt, men som nok gør sig ekstra godt i de koldere måneder.



2. Øksegryde med Chili – Mums!


Oksegryde over bål

Hvis du har god tid derhjemme, så er denne gryderet helt fantastisk. Det er en lækker simreret, som passer sig selv over bålet. Retten indeholder bl.a. oksekød, kartofler, gulerødder og selvfølgelig chili.

Hvis ikke du er vild med stærk mad, så kan du sagtens udelade chilien. Du kan evt. servere retten med noget lækkert naanbrød til.



3. Chili con Carne – Stærkt!


Chili con carne

En anden gryderet på bål som vi elsker, er Chili con Carne. Den klassiske simreret, som kun bliver bedre jo længere tid den står. Denne ret er super god på en kold dag, da chilien giver dig varmen og sætter gang i forbrændingen.

Retten indeholder hakket oksekød, bønner, en røvfuld chili og, hvis du er vovet, en smule mørk chokolade. Server hellere end gerne retten med tortilla chips eller ris, samt en klat creme fraiche til.



4. Mørbradgryde – klassisk gryderet over bål


Mørbradgryde

Hvis det er gryderetter med gris du er på udkig efter, så er denne ret lige noget for dig. Mørbradgryden er et hit i hele Danmark, og er en klassisk ret, som dine bedsteforældre sikkert har lavet til dig en masse gange.

Retten indeholder svinemørbrad, bacon, champignon og pølser bl.a., og er et sikkert hit hos både voksne og børn. Retten skal serveres med enten ris eller kartoffelmos til.



5. Indisk Curry – Anderledes gryderet over bål


Indisk curry

Som vores sidste ret har vi valgt at lave en lille udstikker, i forhold til de andre fire gryderetter. Vi synes nemlig at indisk curry er utroligt lækkert, og et godt alternativ til de lidt mere tunge gryderetter.

Denne ret indeholder bl.a. kylling, limejuice, ingefær og en god omgang krydderier. Selvom retten ikke indeholder chili så pas på – det kan godt blive stærkt! Server gerne ris og naanbrød til. Kan nemt laves som gryderet på bål.



Vi håber nu, at du er klar på at gå i gang med at lave en lækker gryderet over bål! Hvis ikke vores fem yndlings falder i din smag, så findes der heldigvis et hav af gryderetter over bål derude. Som sagt, så er det nemt at lave, så det er bare at komme i gang med at søge efter din favorit. Sæt i gang!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *