GuidesTips & Tricks

Vælg den rigtige gryde til bål


Hvis du gerne vil lave mad over bål i naturen, så kan en gryde til bål være det perfekte udstyr for dig. Der er dog flere ting, som du skal overveje inden du anskaffer dig en bålgryde, for det er ikke alle gryder, du kan bruge over bål.

Derudover er der flere metoder, hvorpå du kan bruge bålgryden. Vi vil i dette indlæg gennemgå alt dette og mere med. Læs med herunder!Gryde til bål

Overvejelser angående valg af gryde til bål

Materiale af bålgryde

En gryde til bål kan fås i flere forskellige størrelser. Det er derfor vigtigt, at du skaffer den størrelse, som passer bedst til den mængde mad du vil lave, samt at den passer til dit bålfad.

Derudover, så skal du anskaffe en støbejernsgryde til bål. Gryden kan dog også være lavet af stål. Grunden til dette er, at varmen i bålet bliver højere end på et komfur. Gryden du bruger til madlavning over bål skal derfor kunne modstå denne varme.

Støbejernsgryder er gode til simreretter og bagning, fordi det leder og holder godt på varmen. Det betyder dog også, at det kan svært at håndtere gryden. Derfor skal du sørge for, at der ikke er alt for meget gang i bålet, når du bruger sådan en gryde.

Bålgryder af stål, på den anden side, køler meget hurtigt ned, og bliver også hurtigt klar til brug. Det gør dem rigtig gode til retter, som ikke skal simre eller have lang tid.

Vi vil anbefale, at du holder dig til disse to materialer, når du udvælger bålgryder. Hvis du er interesseret i at læse mere om metaller og madlavning, så se fødevarebestyrelsens anbefalinger.


Støbejernsgryde til bål

Madlavning i en gryde til bål

Når du skal lave mad i bålgryden, så er der tre måder, hvorpå du kan gøre det. Hvis du ikke har andet tilbehør med til dit bålfad, så kan du placere din gryde til bål direkte i bålet. Vi vil dog foreslå, at du gør brug af én af de to andre metoder.

Den første metode vi vil foreslå er, at du anskaffer en grillrist, som passer til dit bålfad. Herpå kan du derefter placere gryden, så den er over flammerne fra bålet.

Den anden metode du kan gøre brug af, er at bruge en tripod, også kaldt en bålgryde med stativ, med tilhørende kæde. Denne kan du placere rundt om bålet, og derefter kan du hænge bålgryden i den ønskede højde over ilden.


Bålgryde med stativ

Hvad kan en gryde til bål bruges til?

Når du har valgt din form for gryde til bål, samt, hvordan du vil placere den over dit bålfad, så er det tid til at begynde at kokkerere. Der er et utal af retter du kan lave over bål, og specielt, hvis du har en god bålgryde.

Gryderetter og supper er specielt lækkert, da retten kan simre i lang tid, og virkelig suge smag til sig. Du kan også bruge gryden til bål til at koge æg eller grøntsager i. Mulighederne er mange, og det er kun din fantasi, som sætter grænser!Bålgryde på rist

Vi har nu præsenteret dig for, hvilke slags gryder du kan bruge over bål. Den mest velkendte er en støbejernsgryde til bål. Vi har også givet dig flere muligheder for, hvordan du kan placere din bålgryde over dit bålfad, bl.a. en bålgryde med stativ.

Til sidst forklarede vi kort, hvad du kan lave af mad i en gryde til bål. Vi håber nu, at du er klar til at gå i gang med at lave mad over dit bål. Kom i gang!