Haven

Hvordan slipper man for ukrudt i haven?

Blomsterbede fulde af mælkebøtter? En masse ukrudt i græsplanen? Vores tips til, hvordan du slipper af med ukrudt og forhindrer dem i at sprede sig, vil være nyttige, hvis disse irriterende ubudne gæster fylder lidt for meget i din have. Så hvis du døjer med i ukrudt i haven, skal du læse med her.

Anskaf dig en ukrudtsdug

Vil du gerne slippe for at luge ukrudt? Så kan vi anbefale dig at investere i en ukrudtsdug. Med en ukrudtsdug slipper du ikke kun for at bruge alt din tid på at fjerne ukrudt. Du slipper også for at bruge ukrudtsmiddel på din græsplæne.

Helt specifikt så benyttes en ukrudtsdug ved anlæggelse af terrasse, stier i haven eller indkørselen med det formål at holde ukrudt fra at vokse op mellem stenene eller fliserne. Men der er også andre muligheder for at bruge en ukrudtsdug. Du kan for eksempel også bruge det i havens bede.

Grav ukrudtet op med rødderne

Sandt nok er det lidt gammeldags, men denne ukrudtsbekæmpende metode har bestemt stået tidstesten. At grave ukrudt op er en af de pålidelige, helt naturlige metoder, der, når det gøres korrekt, gør store underværker. Brug et værktøj designet til dette og løft forsigtigt ukrudtet op af jorden med det formål at fjerne hele rodsystemet for at forhindre hurtig genvækst.

Dette er ideelt, hvis du kun har lidt ukrudt i din have, men hvis du har en græsplæne fuld af dem, kan du investere i et ukrudtstrækværktøj. Dette gør det muligt for dig at indsætte kloen omkring ukrudtet og derefter træde på det, så du ubesværet kan trække de ubudne gæster op af jorden. Se efter ergonomisk designede stilarter, der lader dig arbejde fra en opretstående stilling. Det vil du nemlig ikke fortryde.

Lav et hjemmelavet ukrudtsmiddel med bagepulver

Leder du efter mere budgetvenlige måder at udrydde ukrudt på? Så skal du prøve dette trick, hvor du laver et hjemmelavet ukrudtsmiddel. 

Da bagepulver jo er et pulver, skal du gøre ukrudtet vådt for at få pulveret til at klistre. Drys derefter en teskefuld bagepulver over ukrudtsbladene og lad det virke. Dette er en fantastisk metode, hvis du vil målrette mod specifikt ukrudt, der er dukket op blandt blomster eller planter, som du ikke vil skade. Anvend igen om fire til seks uger, hvis ukrudtet ikke er forsvundet.

Fjern dit ukrudt i haven med en ukrudtsbrænder

Leder du efter en meget præcis og meget mere spændende form for ukrudtsfjerner? Så skal du en fat i en ukrudtsbrænder. En ukrudtsbrænder virker ved at omgive ukrudtet med en ekstremt høj temperatur, som ødelægger dets blade.

Dette forhindrer fotosyntesen og dræber efterfølgende ukrudtet. Rødderne forbliver imidlertid intakte, så flere behandlinger kan være nødvendige.

Hvis du bruger denne metode til ukrudtsbekæmpelse, skal du huske at fjerne dine havemøbler, der står rundt omkring. Du skulle nødigt komme til at lave små brandmærker på dem.

Dæk dit ukrudt i haven med kogende vand

Leder du efter en form for ukrudtsbekæmpelse, som også er utrolig enkel? Så har vi den her til dig!

Hældning af kogende vand på bunden af ukrudtet forårsager et øjeblikkelig chok og vil ikke kun dræbe ukrudtet, men også alle frø, der kan være i dvale i jorden.

Det er en strålende løsning til terrasser eller indkørsler, da ukrudtet dør inden for et par dage. Det anbefales dog ikke til brug på græsplæner eller i grænsen til andre planter, da det også kan forårsage dødelig skade på disse.

Klip dit ukrudt i haven ned

Kæmper du med en græsplæne fyldt med ukrudt? Hyppig klipning er en god måde at afskrække dem på. Det svækker planterne og forhindrer dem i at sætte frø, så du i sidste ende kan slippe helt af med dem. 

Bare sørg for at vedhæfte en kurv til din plæneklipper, frem for at efterlade det afklippet græs på plænen. Sidstnævnte kan sprede frøene rundt og eskalere problemet. Når din græsplæne er ukrudtsfri, kan du fjerne kurven og efterlade afklippet græs på jorden, hvilket vil fungere som en naturlig gødning.

Bortskaf ukrudt i haven rigtigt

Uanset hvilken metode du bruger til at slippe af med ukrudt, er det afgørende, at du kasserer dem korrekt. Saml dem alle i en trillebør eller lignende for at gøre det lettere at transportere dem til bortskaffelse. Tilføj dem ikke til din kompost. Smid dem i stedet ud med dit andet grønt eller almindeligt affald.

Hvis du elsker et bål, vil du være glad for at vide, at det meste ukrudt kan tilføjes til bunken. Du skal dog være opmærksom på, at nogle former for ukrudt kan være farlige at brænde af. Der er nemlig noget ukrudt, der kan frigive en giftlig olie i luften, som ved indånding kan forårsage skade. Så dette er vigtigt, at du har styr på, inden du smider dit ukrudt på dit bålsted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *