Haven

Hvorfor skal du have en vild have?

Overvejer du at anlægge en vild have? Men ved du ikke helt hvordan? Så skal du læse med her! Du får alle fordelene, der er ved at lave en vild have – og inspiration til hvordan du gør det.

Hjælper dyrelivet: En af de største fordele er naturligvis det faktum, at du hjælper det lokale dyreliv, når de passerer gennem området. Ved at inkludere et fuglefoder eller blot nogle få blomstrende planter, buske eller frugttræer, sikrer du, at der er mad og husly til rådighed. Større haver kan gå et skridt videre ved at tilføje vandkilder, insekthoteller og så videre. Din vilde have bør byde velkommen til gavnlige insekter. Disse vil hjælpe med at opretholde balancen mellem gode og dårlige organismer i haven. Det betyder, at der ikke er behov for at bruge kemikalier til at bekæmpe skadedyr. 

Lav vedligeholdelse: En ordentligt planlagt vild have betyder mindre arbejde for gartneren. Ud over gavnlige insekter, der giver naturlig skadedyrsbekæmpelse, vil velvalgte beplantninger reducere dit behov for at vande eller luge. Disse planter er velegnede til netop din region og vil stort set passe sig selv. Og da det er okay at efterlade den vilde have lidt uplejet, er det kun minimal beskæring, der vil forekomme.

Visuelt tiltalende: Selvom du vælger et mere naturligt udseende frem for sprøde, rene linjer og pæne kanter, kan en vild have være meget attraktiv. Planter ser godt ud i deres egen ret, men du kan også tilføje en række smukke blomster og endda inkludere nogle frugter og grøntsager i din vilde have.

Bringer dig tættere på naturen: Det er naturligvis også en fordel, at når du anlægger en vild have med vilde blomsterbede og planter, så tiltrækker du flere dyr. Det er fantastisk at se sommerfuglene, der flagrer rundt, eller egern, der leger. Lyden af de summende bier og kvidrende fugle er en vidunderlig stressreduktion. Bare det at være i nærheden af disse små væsner bringer dig tættere på naturen på en behagelig og afslappende måde.

Hvad skal medføres i en vild have?

Planter: Dette er den vigtigste faktor, når det kommer til at tiltrække dyreliv til en have, da de giver størstedelen af ​​husly og fødekilde. Som en generel tommelfingerregel er enkeltblomstrende sorter af planter – eller dem, der ligner deres oprindelige artsform – de bedste for insekter og dyreliv. Så gå efter den slags blomsterfrø. Inkluder også masser af bivenlige planter.

Vand: Er en vital ressource for en vild have. Sørg for, at der er noget vand, som besøgende kan drikke i en skål eller et fuglebad. Dette er især vigtigt under tørre perioder i løbet af året.

Damme: Kan give dyrelivsrige levesteder og er relativt nemme at anlægge. Damme skal placeres og udformes korrekt, for at de kan være nyttige som levesteder. For de bedste resultater skal du vælge et solrigt sted med læ for vinden og undgå overhængende træer. En dam på minimum 4 m i kvadrat og mindst 60 cm i dybden er nødvendig for at skabe et afbalanceret miljø for en bred vifte af dyreliv.

Langt græs: Er et nyttig og nem tilføjelse til en vild have. Prøv at lade en plet græs vokse sig højt i et hjørne af en have. Og ideelt set forbinde dette med områder som en dam eller hæk.

Store træer: Hvis pladsen tillader det, vil store træer give plads til mange fugle. De, der producerer frø eller frugt, er ofte en værdifuld fødekilde for mange fugle også om efteråret eller vinteren. Gå for eksempel efter prydtræer, som også er nemme at holde. Mange hække og buske giver også ly for fugle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *