GuidesTerrasseliv

Sådan undgår du et fejlkøb – 5 ting du skal overveje inden du køber et bålfad

Bålfad

Er du jagt efter det perfekte bålfad? Men kan du ikke overskue junglen af muligheder. Eller er du bare ikke helt sikker på hvad du søger? Så er du kommet til det rette sted. Her guider vi dig nemlig igennem, de 5 vigtigste overvejelser, du skal gøre dig inden køb af et bålfad.

Bålfad

1. Placering og underlag

Placering og underlag, er som udgangspunkt den første overvejelse, du skal gøre dig inden køb af bålfad. Hvorfor? Spørg du måske dig selv. Jo, selvom de fleste bålfade kan flyttes rundt eller tages med som man ønsker, så kan der være begrænsninger eller udfordringer, alt efter hvilken type bålfad man vælger.

Derfor, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser om hvor og specielt hvilket underlag ens bålfad primært skal stå på.

Går du og drømmer om det perfekte bålfad, der kan fuldende din træterrasse? Så læs med videre her: generelt er et bålfad og en træterrasse en dårlig kombination. Men fortvivl ikke, med de rette forholdsregler kan det godt lade sig gøre.

Først og fremmest skal man gå efter at få så meget højde på sit bålfad som muligt. Herudover vil det også være en fordel at gå efter modeller med enten sand eller grus i bunden af bålfadet.

OBS: med levende ild, kan det aldrig garanteres, at træet ikke tager skade.

Hvis man ønsker at placere sit bålfad på græsset og ikke ønsker, at beskadige græsset, gælder de samme forholdsregler som ved træterrassen.

Hvis ens underlag derimod er fliser, jamen så tillykke, mulighederne er næsten uendelige. Det er dog stadig en god ide, at bålfadet har en eller anden form for fod, så man ikke risikere at det vælter.

køb af Bålfad på fod

2. Stil og materiale valg ved køb af bålfad

Når det kommer til stil og materiale indenfor bålfade, er mulighederne også næsten uendelige. Skal dit bålfad være højt, lavt, rundt, firkantet eller noget helt andet? Skal det være lavet i stål, støbejern eller cortenstål?

Forvirret? Ja, det forstår vi sådan set godt. Derfor har vi gjort forarbejdet for dig, og taget et kig på hvad der er fordele og ulemper ved de forskellige materialetyper:

Støbejern:

 • Vedligeholdelses frit
 • Meget tungt
 • Kan stå ude året rundt

Stål:

 • Meget stærkt materiale
 • Kan holde til meget høje temperaturer
 • Skal sættes ind om vinteren

Jern:

 • Meget holdbart og stærkt
 • Tåler ikke fugt (sættes derfor ind om vinteren)
 • Behandles med metalmaling, mod rust

Cortenstål:

 • Flot patina
 • Ingen vedligeholdelse
 • Kan stå ude året rundt

Når du har fundet ud af hvilket materiale dit bålfad skal være i, så kan du begynde at se på hvilket design eller stil der passer ind i din have. Udover udsende er der også forskellige designmæssige fordele ved de forskellige bålfade. Så læs med videre så du får det helt rigtige bålfad til din terrasse eller have.

3. Formål ved køb af bålfad

Det næste du skal overveje inden du køber et bålfad, er hvilket formål du køber det til? Om du bare gerne vil nyde synet af flammerne og varmen, med et glas vin i hånden. Eller du ønsker at bålfadet skal være en funktionel del af madlavningen, så ved vi at løsningen findes derude til dig.

Hvis man gerne vil eksperimentere med madlavning over bål, findes der alverdens forskelligt udstyr til det formål. Her har vi et par gode råd til køb af bålfad der egner sig godt til madlavning:

 • Et højt bålfad, for arbejdskomfort
 • Så åbent og bredt som muligt
 • Evt. med mulighed for at montere bålstativ
 • Bålfade med grillrist

Når det kommer til madlavning over bål, er det næsten kun fantasien der sætter grænser.

Står du IKKE med planer om det store Masterchef eventyr over bål, men blot vil nyde varmen og hyggen fra bålet. Så er der stadig gode råd at hente, for eksempel er det en god ide at vælge et så lavt som muligt bålfad, hvis man vil have mest muligt ud af varmen fra ilden.

En anden vigtig ting du skal overveje, er om bålfadet skal være permanent integreret på terrassen, eller du ønsker at kunne flytte rundt på det.

Her er materialet igen vigtigt, da et bålfad i støbejern for eksempel kan være meget tungt og derfor ikke er ideelt at flytte rundt på. Du kan derimod med fordel vælge et bålfad i stål, for eksempel det her fra Eva Solo med håndtag i toppen som gør det let at flytte.

Madlavning over bålfad

4. Vejrforhold

Vejrforholdene er altid noget man skal overveje inden man tænder bål, om det så er i bålfad eller ej. Men det er ikke kun sikkerhedsmæssigt at vejrforhold, kan være en god ide at overveje inden køb af bålfad.

Hvis man gerne vil bruge sit bålfad et sted, hvor det er udsat for meget vind, kan man med fordel købe et bålfad med højere sider. Om man så ønsker at tage sit bålfad med en tur på stranden, eller man er så heldig at man bor ude langs Danmarks smukke kyst.

Et bålfad med højere sider kan også forlænge perioden, hvor man kan få glæde af sit bålfad. Bålfad kan som udgangspunkt bruges året rundt, men et bålfad med højere sider vil være mere effektivt hen over efteråret og vinteren.

5. Sikkerhed

SIKKERHED, SIKKERHED og ja SIKKERHED. Nu håber vi, at du er blevet klogere på hvad for et bålfad der passer bedste til dig og dine behov. Så er den sidste ting man skal have styr på, men nok den vigtigste; sikkerhed.

Lige så hyggeligt som et bål kan være, lige så farligt kan det desværre også være. Derfor er der nogle sikkerhedsmæssige regler man skal overveje inden man kaster sig ud i projekt; bålhygge. Heldigvis har vi igen gjort det let og overskueligt for dig.

Vi har nemlig samlet regler og gode råd om sikkerhed ved bål i bålfad

Stort bålfad

Vi håber du er blevet meget klogere og nu er klar til at købe det perfekte bålfad for dig. Hvis du husker disse 5 ting og gør dig de overvejelser som vi har præsenteret for dig her: er vi sikker på at du ikke kommer hjem med et fejlkøb.

Måske et af dem lever op til dine ønsker og behov, ellers er det bare og gå på opdagelse.

Hvis du mod forventning stadig sidder med spørgsmål til de forskellige bålfads typer. Så sidder vi altid klar til at besvare eventuelle spørgsmål i kommentarerne herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *